odimos mas

ΔΗΜΟΣ ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑΣ

 

 

Το όνομα του δήμου είναι παρμένο από την λίμνη Βεγορίτιδα που υπάρχει στην περιοχή.Είναι ο μικρότερος  από άποψη πληθυσμού  Δήμος του Νομού και καταλαμβάνει το δυτικό του τμήμα, στα όρια των Νομών Φλώρινας  και Κοζάνης.

Κατ  εξοχην ορεινός Δήμος, εκτείνεται γύρω από την λίμνη Βεγορίτιδα και ανάμεσα από τους δυο σημαντικότερους ορεινούς όγκους της Κ. Μακεδονίας τον Βόρα και το Βέρμιο.

Στο Δήμο Βεγορίτιδας θα γνωρίσουμε διαδρομές με τις ψηλότερες  κορυφές του Βόρα, χωριά με το μεγαλύτερο υψόμετρο στο Νομό όπως ο Αγ. Αθανάσιος και το Α.Γραμματικό, τη μεγαλύτερη λίμνη του Νομού, χώρους που προσφέρονται για πολλά είδη άθλησης, για εκδρομές και γνωριμία με τη  φύση.

Η κύριες ασχολίες των κατοίκων της περιοχής μας είναι η γεωργία, κτηνοτροφία και τελευταία ο τουρισμός.Αν και συνολικά το το έδαφος του είναι ορεινό, εκτός από το μικρό οροπέδιο της Άρνισσας, και οι κλιματολογικές συνθήκες είναι ηπειροτικού χαρακτήρα, ήπιο καλοκαίρι, χειμώνας  βαρύς με συχνές βροχοπτώσεις, παράγει προιοντα εξαιρετικής ποιοτητας μήλα κεράσια ποδάκινα που είναι περιζήτητα στην αγορά.

Οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις, αν και αποδοτικές λόγω του ορεινού εδάφους, είναι λίγες για να κρατήσουν τους νέους καλλιεργητές στον τόπο μας.Η κτηνοτροφία εξ άλλου ελάχιστα προσέλκυσε το ένδιαφέρον  των νέων και οι ευκαιρίες  απασχόλησης σε όλους τους τομείς είναι λίγες στην περιοχή.Γι αυτό και ο δήμος μας έχει το μικρότερο πληθυσμό στο Νομό μας..Τα παραπάνω φαινόμενα είχαν ως αποτέλεσμα  την εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση  και το άδειασμα των χωριών του Δήμου μας κυρίως τις δεκαετίες του 60 και 70.

Τα τελευταία όμως 10 χρόνια εκδηλώθηκε στην περιοχή εντυπωσιακή μεταστροφή.Με την αξιοποιηση  και τη λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου στο Βόρα, με το τουριστικό ρεύμα χιλιάδα επισκεπτών του δημιουργήθηκε με το τεράστιο ενδιαφέρον και την απίστευτη ζήτηση που απέκτησε ξαφνικά η περιοχή, σημείωθηκε  αλματώδης ανάκαμψη της ανεργίας, της ματανάστευσης και της οικονομικής δυσπραγίας του τοπου.

Με απίστευτα γρήγορους πυθμούς χτίστηκαν ξενοδοχειακές μονάδες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, καταστήματα κ.τ.λ σε όλα σχεδόν τα χωριά του Δήμου.Η ραγδαία ανάπτυξη δημιουργησε πολλές ευκαιρίες απασχόλησης και προσέλκυσης των νέων και φυσικά προοπτικές για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στη περιοχή. Ο Δήμος Βεγορίτιδας  προέκυψε από  το Ν. 2539/1997  αποτελείται  από 5 Δημοτικά Διαμερίσματα και 7  μικρότερους  οικισμούς.Η  έκταση του Δήμου μας είναι  289.987 στρέματα και ο πληθυσμός του 4.180 κάτοικοι. Έδρα του Δήμου μας  είναι  η Άρνισσα.

Α/Α

ΟΙΚΙΣΜΟΣ

ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ

ΥΨΟΜΕΤΡΟ

1

Άρνισσα

1550

560

2

Αγ.Δημήτριος

63

800

3

Δροσιά

68

590

4

Νέα  Ξανθόγεια

114

630

5

Ν.Αγ.Αθανάσιος

460

710

6

Π.Αγ.Αθανάσιος

184

1200

7

Π. Ξανθόγεια

2

630

8

Κ. Γραμματικό

230

820

9

Α. Γραμματικό

78

1160

10

Παναγίτσα

730

720

11

Ζέρβη

349

730

12

Περαία

352

640

 

          

 

 

 

 

 

ΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ                     

 

          

ΑΡΝΙΣΣΑ. Η όμορφη  κωμόπολη είναι  χτισμένη στις  όχθες της λίμνης  Βεγορίτιδας. Αναφέρεται  από τον  Θουκιδίδη ως πόλη της αρχαίας Εορδαίας όπου κατέφυγε ο  Στρατηγός των Λακεδαιμονίων  Βρασίδας το 424π.χ .Στα  τέλη του 10 ου αιώνα μ.χ  καταστράφηκε  από τους Βούλγαρους  και την ίδια  εποχή οικίζεται από  τους ίδιους και οχυρώνεται στη νησίδα της λίμνης, το Οστροβο  (σλάβικη λέξη οστροvο=νησι).

Το 1385-1389 κατακτήθηκε  και κατοικήθηκε  από τους Τούρκους .Κοντα στη λίμνη σώζεται και  μιναρές από τζαμί.Ο μιναρές αυτός  είναι από τους πρώτους που χτίσανε οι Τούρκοι στην Ευρώπη.

Σήμερα η Άρνισσα είναι η έδρα του Δήμου Βεγορίτισας,΄έχει Κέντρο Υγείας, Σιδηροδρομικό Σταθμό , Αστυνομικό  τμήμα ,Γυμνάσιο (εξυπηρετεί τα παιδιά όλου του Δήμου),Γεωργικό Συνεταιρισμό με  ψυγεία – διαλογητήρια  και πρατήριο τροφίμων, Κέντρο Εξυπηρέτησης  Πολιτών και  κάθε  Τρίτη λειτουργεί λαικη αγορά.

ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ.  Ο Αγ. Αθανάσιος  χτισμένος  σε υψόμετρο  1200μ .Λόγω των ιδιαίτερα    σκληρών συνθηκών  διαβίωσης εγκαταλείφθηκε τη 10 ετία  του 80 από τους κατοίκους του για να χτιστεί 6 χλμ νοτιότερα ο Ν.Αγ.Αθανάσιος.Λίγα χρόνια  αργότερα  με τη λειτουργία  του χιονοδρομικού κέντρου το παλιό χωριό που λόγω  της παραδοσιακής  του αρχιτεκτονικής είχε χαρακτηρισθεί  με Π.Δ. Παραδοσιακός Οικισμός, έγινε περιζήτητος τόπος από όσους ενδιαφέρονται και ασχολούνται με το βουνό και τα χειμερινά σπορ.

Το χωριό χρονολογείται από τον 14ο αιώνα μ.χ και η παλιά ονομασία του είναι Τσέγανη.Η εκκλησία της Αναλήψεως είναι  χτισμένη το 1700, έχει εικόνες του 18ου αιώνα μ.χ και έχει χαρακτηρισθεί μεταβυζαντινό μνημείο.

ΝΕΟΣ ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ. Είναι το νεότερο σε ηλικία χωριό του Δήμου. Εγκαινιάσθηκε το 1987.Πολύ σύντομα διαμορφώθηκε σε σύγχρονο  οικισμό, με ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια  ταβερνες  κ.τ.λ

ΠΑΝΑΓΙΤΣΑ. Το χωριό με τις  τεχνητές  λίμνες  και τα ονομαστά μήλα.Χτισμένο σε υψόμετρο 720 μ .Αμιγώς μουσουλμανικό χωριό  μέχρι την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1924.

Οι σημερινοί του κάτοικοι  ποντιακής καταγωγής ,έφτιαξαν ένα όμορφο χωριό.Με μοχλό την τοπική επιχείρηση  Ενεργειακή Παναγίτσας κατασκεύασαν  3 τεχνητές  λίμνες για την άρδευση των  δενδροκαλλιεργιών τους.Σε ύψωμα δυτικά του χωριού εντοπίσθηκαν ίχνη προιστορικού  οικισμού.

ΖΕΡΒΗ. Το  χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο 730 μ.Τα τελευταία χρόνια οι κάτοικοι του  στράφηκαν με επιτυχία  στις δενδροκαλλιέργειες  και παράγουν εξαιρετικής ποιότητας μήλων.Το  εκκλησάκι της Αγ. Παρασκευής με την Τ. λίμνη είναι μια από της ωραιότερες τοποθεσίες του Δήμου μας.

ΠΕΡΑΙΑ. Όμορφο χωριό  χτισμένο στα  υψόματα στις νότιες ακτές της  λίμνης και σε υψόμετρο 640 μ. Παλιά ονομασία του χωριού Κότσανα .Μεχρι την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1924 ήταν αμιγως μουσουλμανικό χωριό.Οι σημερινοί κάτοικοι είναι  μικρασιατικής καταγωγής. Κοντά στη λίμνη  και μέσα σε ένα βράχο υπάρχει  ένα εκκλησάκι με Αγίασμα. Το χωριό πανηγυρίζει των Αγ. Θεοδώρων.

ΑΝΩ  ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ. Είναι  μικρός οικισμός σε uψόμετρο 1160 μ  που έχει εγκαταλειφθεί. Τα τελευταία χρόνια  γίνεται  προσπάθεια  αναβίωσής του.